SCENIC III Błąd DF031 problem przy zimnym silniku

przemekboss
Zarejestrowani

op Witajcie mam problem i nie wiem co dalej robić mam Renault Scenic 2011r, 81 KW 1.5 DCi, auto przy zimnym silniku ma problem z odpaleniem.
Jak włożę kartę i zainicjuję proces odpalania (grzanie świec trwa max 2-3 sek) rozrusznik kręci i kręci muszę próbować 3 razy zanim odpali, przy rozgrzanym silniku pali od razu i problem nie występuje.
Wymieniłem wszystkie 4 świece okazało się, że dwie były przepalone, ale to nie pomogło, bo auto nadal ma taki sam problem.
Zastanawiałem się czy to nie jest czasami przekaźnik świec żarowych, ale nie chcę celować w ciemno, bo tak mogę wymienić jeszcze kilka części.

Po podłączeniu do komputera wyskoczył błąd DF031 - Obwód sterujący jednostki ogrzewania wstępnego 
Tylko nigdzie nie mogę znaleść co to dokładnie jest i jak to sprawdzić...
Proszę Was o pomoc co to może być może ktoś z Was miał taki sam problem?

Odpowiedz
cyborg
Zarejestrowani

A miałeś jakiś komunikat na desce, e spaliła ci się świeca, bo u mnie nic nie ma a mam podobny problem z opalaniem rano jak jest do 8*C A jak mamy 10*C to pali już normalnie
Świec jeszcze nie zimę miałem A czasami podczas odpalania mam komunikat RYZYKO AWARII SILNIKA
SCENIC 1.9 dci 130km
Bo jak miałem wcześniej sc2 i tam jak się spaliła świeca to był komunikat i service na desce [Obrazek: d2892505989c5a09dbb19290acc3b229.jpg]

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2020, 21:10 przez cyborg.)

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(03-03-2020, 14:55)przemekboss napisał(a): Po podłączeniu do komputera wyskoczył błąd DF031 - Obwód sterujący jednostki ogrzewania wstępnego 
Nie mogę znaleźć takiego błędu w silniku. W UPC owszem. Przy usterce związanej ze świecami występują całkiem inne błędy np. DF025

Odpowiedz
Neonixos666
Zarejestrowani

a to nie jest sterownik grzania świec? ja bym zmierzył czy dochodzi prąd do świec w momencie grzania.

Odpowiedz
przemekboss
Zarejestrowani

op
(03-03-2020, 21:07)cyborg napisał(a): A miałeś jakiś komunikat na desce, e spaliła ci się świeca, bo u mnie nic nie ma a mam podobny problem z opalaniem rano jak jest do 8*C A jak mamy 10*C to pali już normalnie
Świec jeszcze nie zimę miałem A czasami podczas odpalania mam komunikat RYZYKO AWARII SILNIKA
SCENIC 1.9 dci 130km
Bo jak miałem wcześniej sc2 i tam jak się spaliła świeca to był komunikat i service na desce [Obrazek: d2892505989c5a09dbb19290acc3b229.jpg]

Nie miałem żadnego komunikatu o świecach i żaden inny komunikat na desce się nie wyświetla, mechanik mi wymienił i powiedział jak to wyglądało, ale problem po wymianie świec pozostał ...

[attachment=20024 napisał(a):andrzejwa pid='574897' dateline='1583267905']
(03-03-2020, 14:55)przemekboss napisał(a): Po podłączeniu do komputera wyskoczył błąd DF031 - Obwód sterujący jednostki ogrzewania wstępnego 
Nie mogę znaleźć takiego błędu w silniku. W UPC owszem. Przy usterce związanej ze świecami występują całkiem inne błędy np. DF025

wrzucam zdjęcie ...

(03-03-2020, 22:21)Neonixos666 napisał(a): a to nie jest sterownik grzania świec? ja bym zmierzył czy dochodzi prąd do świec w momencie grzania.

Jak to zmierzyć ? rozumiem, że chodzi Ci o przekaźnik świec tak ? Myślałem też o czujniku temperatury...

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2020, 00:08 przez przemekboss.)

Odpowiedz
Neonixos666
Zarejestrowani

miernikiem, jedna osoba mierzy na przewodzie świecy pod maską a druga odpala zimny silnik.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Najlepiej sprawdzać żarówką. Wtedy można samemu sobie poradzić.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
przemekboss
Zarejestrowani

op Sprawdziłem i w przewodach które idą do świec nie dochodzi prąd, także dziś zamówiłem nowy przekaźnik, widzę że jest nad nadkolem, także w środę jak dojdzie wykręcę koło i spróbuję go wymienić, dam znać czy pomoże Biggrin

Odpowiedz
cyborg
Zarejestrowani

(07-03-2020, 13:00)przemekboss napisał(a): Sprawdziłem i w przewodach które idą do świec nie dochodzi prąd, także dziś zamówiłem nowy przekaźnik, widzę że jest nad nadkolem, także w środę jak dojdzie wykręcę koło i spróbuję go wymienić, dam znać czy pomoże Biggrin
A jak przy rozruchu silnika pojawiała Ci się kontrolka od świec zarowych na desce chociaż na chwilkę???

Odpowiedz
przemekboss
Zarejestrowani

op Tak pojawia się na 2-3 sekundy

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości