SCENIC III Zablokowane tylne koła- komunikat "Unieruchom samochód"

pgolda
Zarejestrowani

op         Witam koledzy,-

Wczoraj spotkała mnie nie miła niespodzianka ze strony mojego scenica. Podjechałem autem coś załatwić i zostawiłem na godzinę. Po powrocie i odpaleniu od razu pojawił mi się komunikat " SKONTROLUJ HAMULEC PARKINGOWY" i oczywiście zapalił się kluczyk na wyświetlaczu oraz pali się kontrolka hamulca ręcznego. Próbowałem ruszyć autem, bo jak wciskam hamulec i próbuje zwolnić ręczny to słyszę jak silniczki z tyłu chodzą, ale koła nie chcą ruszyć. Poza tym po kilku próbach zapalił się na wyświetlaczu komunikat na czerwono " UNIERUCHOM SAMOCHÓD". Czy jest jakiś sposób, żeby ręcznie odłączyć hamulec ręczny, może odłącznie akumulatora by coś dało. Nie wiem nawet w jaki sposób auto w tym wypadku miało by być wciągnięte na lawetę, chociaż w tym wszystkim pół biedy że stało się to w miarę blisko domu i mechanika, do którego pewnie udam się jutro z rana. 
Jeżeli znacie jakieś metody lub przyczynę, której mógłbym sam zaradzić będę wdzięczny za podpowiedź. 

Dziękki

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Sa 2 sposoby.
1 To odkręcić silniczki od zacisku (2srubki, torx35) i torx40 wkrecic tłoczek, wtedy odblokujesz hamulce.
2 opcja, tak jak ja zrobiłem. Doprowadzasz zasilanie prosto z aku do silniczka przy zacisku. Przewod 2 żyłowy doprowadzasz do wtyczki silniczka(wczesniej musisz zdjąć wtyczkę z silniczka) pamietaj ze zamieniasz bieguny. Zeby odblokowac zamieniasz plus z minusem, tzn podajesz napiecie odwrotnie niz masz kolory kabli na wtyczce. Dotykasz tak kilka razy (u mnje chyba z 10 razy to bylo) az cofnal sie kilka mm.
Sprawdz tez czy ci. Sie nie ułamał przewod przy samej kostce. Ja mialem tak 2x.[Obrazek: 9efe334dbbe4bb2705fd76c1dcae7a2d.jpg][Obrazek: 2810478a360b1ef95a3cf1f1464589f5.jpg]

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Sprawdź najpierw, czy problem zablokowania dotyczy obu kół, czy tylko jednego.
Bo i sporo roboty się oszczędzi, a i może pomoże to w zlokalizowaniu usterki (np. ułamany przewód, luźna wtyczka).
Odgłos pracującego silniczka może objawiać bowiem pracę hamulca na jednym kole.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
pgolda
Zarejestrowani

op Dziękki koledzy za podpowiedzi. Z Tego co zauważyłem próbując cofać i ruszyć do przodu oba koła się nie kręciły. Tylko kurczę w tych warunkach pogodowych robienie czegoś na dworze jeszcze jak się jest lekko podziębionym jest trudne. Jutro rano podjadę do mechanika bo z miejsca awarii mam jakieś 3 km do niego, może pogadam z nim i podjedzie ze mną a jak nie to albo będę ściągał koło albo skorzystam z assistance żeby ściągnąć auto do mechanika o ile mam taką usługę w cenie. Tylko zastanawiam się jak czy auto z zablokowanymi kołami da się wciągnąć na lawetę ale pewnie są takie sposoby.
P.S Czy silniczek od ręcznego hamulca jest zlokalizowany po obu stronach czy tylko z jednej ?

Dam znać jak usterka zostanie namierzona.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Jeżeli dwa koła są zablokowane to silniczki raczej odpadają. Sprawdziłbym bezpieczniki w kabinie. Dioda na włączniku świeci się i gaśnie po zwolnieniu hamulca?

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

(14-02-2021, 18:33)pgolda napisał(a): Tylko zastanawiam się jak czy auto z zablokowanymi kołami da się wciągnąć na lawetę ale pewnie są takie sposoby.
P.S Czy silniczek od ręcznego hamulca jest zlokalizowany po obu stronach czy tylko z jednej ?
po to maja roli laweciarze zeby na zablokowanych kołach wciągnąc auto,
a silniczki sa 2. osobne na koło.

Odpowiedz
ivan_drago
Zarejestrowani

(14-02-2021, 15:00)scrabi napisał(a): Doprowadzasz zasilanie prosto z aku do silniczka przy zacisku.

Na takie wypadki (gdyby trzeba było doprowadzić gdzieś napięcie) zawsze ze sobą wożę wtyczkę do gniazda zapalniczki z długim kabelkiem.

Odpowiedz
smietni_k
Zarejestrowani

Cześć. Miałem też dwa takie przypadki w 2020r zimą.Stało to się podczas niskich temperatur na zewnątrz,przy zwalnianiu hamulca na biegu wstecznym.Najpierw popadało ,potem przymroziło .Może była to wina niskiej temperatury .Samochód był po postoju w nocy.

Odpowiedz
pgolda
Zarejestrowani

op Koledzy,

Nie zdążyłem wcześniej napisać bo tyle się działo. Najpierw w poniedziałek rano po tym jak zamówiłem lawetę z assistance, podjechałem razem z gościem od lawety po auto, wsiadam i ku mojemu zdziwieniu wszystko puściło, komunikat się nie pali auto rusza, więc odesłałem laweciarza i szybko do mechanika, który stwierdził po zdiagnozowaniu, że jeden z silniczków z lewej strony nie działa, więc go wymienił. Wczoraj testował i ponoć było dobrze, ale uprzedził mnie żeby potestować auto najlepiej wokół komina. Więc dzisiaj podjechałem po auto i co? Wsiadam do auta i to samo co było czyli komunikat dioda od ręcznego pali się i gaśnie, mechanik stwierdził że musi być coś głębiej.

Nie wiem już co myśleć, raczej mam zaufanie do człowieka- robi masę aut, sam ma taką renówkę.

Na dodatek powiedział mi że sprzęgło sie kończy, bo faktycznie czułem jak się lekko ślizga ale myślałem że jeszcze trochę pociągnie i amorki z przodu i tyłu się kończą. W sumie auto ma 10 lat i 200 tyś km przebiegu więc pewnie sprzęgło i amory jeżeli są oryginalne to już ich czas.

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Czyli to samo co u mnie bylo w wakacje. Winna byla kostka, a sumie kable orzed kostką. Raz łączyło, raz nie raz sie komunikat świecił, raz nie. Winny przewod ulamany w srodku.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości