dynamika przyśpieszania - brak "poweru"

wleniu
Zarejestrowani

op Witam
Przewinął się kiedyś wątek o problemach z przyśpieszaniem silników 1,6 benzyna KZFR, ale nie mogę go namierzyć.

Chodzi o to, że przy depnięciu np przy wyprzedzaniu auto prawie w ogóle nie ma mocy i nie "rwie" do przodu.
Rozpędza się jak hmm..., prawie w ogóle się nie rozpędza.
Mam problemy z wbiciem się np z pasa rozbiegowego na autostradzie , bo cisnę i auto po prostu nie jedzie.
Redukcja na biegu pomoże, ale auto wchodzi wtedy na obroty powyżej 5 tys, więc samo z siebie coś można przyśpieszyć, ale tak nie powinno się zachowywać,
bo przy 113 KM na 5-tce przy 90km/h powinien rwać i wciskać w fotel. A tu *****.
Tak samo np przy drugim biegu, czasami zamiast jechać przy depnięciu, muszę zredukować do jedynki.
Czasami pomaga "pompowanie gazem" , wtedy auto skokami ale przyspiesza.
W zasadzie przyśpiesza przy puszczaniu gazu :=?

Czy tez macie takie problemy albo wiecie z czym może to być związane ?
Problem nie jest związany z samym silnikiem, bo wymieniałem silnik i problem pozostał.
Może nie załącza się KZFR ? Ale nie mam CLIP-a aby to sprawdzić.
Błędów w komputerze nie ma, sondy lambda wydają się poprawnie pracować. (na pewno pierwsza działa właściwie)
Mam wstawioną inną przepustnicę, może tu jest problem ? (nie była w żaden sposób adaptowana - ale w tym modelu chyba nie ma potrzeby)
Spalanie w normie, bez znaczenia czy gaz czy benzyna, chociaż chyba na benzynie jest trochę lepiej, ale to benzyna , więc zawsze bedzie lepiej.

Macie jakieś sugestie ?

Pozdrowienia
wleniu

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2022, 18:53 przez wleniu.)

Odpowiedz
pawlosio
Zarejestrowani

Mam teraz 1.6 w grand scenic III z 2010r..
W trasie w 4 osoby i bagaże- no muł powolny. Znaczy chodzi mi o to że odczuwalnie kiepsciutkie przyspieszenie i brak mocy...jak się rozpedzi to jedzie ok. No cóż.. ten typ tak ma?

Odpowiedz
grzes830
Zarejestrowani

Witaj ,kzfr działa korzystając z ciśnienia oleju,jeżeli zaczyna niedomagać przy odpaleniu zagrzechocze i zgaśnie to początek,powinny wyskoczyć błedy przestawienia rozrządu,czujnika wałków,czujnika wału,nie koniecznie wszystkie.Zgadzam się że 1.6 to nie demon prędkości ale tak jak mówisz przy 90 na 5 biegu reaguje dość płynnie.Sprawdż na dobrej diagnostyce czy katalizator czasem nie przytkany.Jeżeli chodzi o kzfr to mogłeś nawet nie zwrócić uwagi że coś jest nie tak na początku ,wystarczy że oring na dekielku puści olej i już mu będzie odbijać,w drastycznym przypadku będzie chodził jak diesel,ale to już zaniedbanie.Może być zawór kzfr,ale tak jak mówię bez komputera wymienisz pół auta a efektu może nie być,szanujmy swoje ciężko zarobione PLN.

Ps błędów w komputerze tzn. na wyświetlaczu to nie pokarze tego typu błędów.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-08-2022, 20:25 przez grzes830.)

Odpowiedz
wleniu
Zarejestrowani

op Tak jak napisałem,
wymieniałem silnik, razem z kołem KZFR i czujnikiem koła, i problem nie zniknął.
Nie jest to wina (chyba) czujnika ZFR bo podmieniłem z poprzedniego silnika i dalej to samo.

Jeszcze mi chodzi po głowie, że sprzęgło mogło by się ślizgać, ale wtedy silnik wchodził by na obrotu i reagował na gaz, a to się nie dzieje.
W wątku o które pisałem , sugestie jakie się nasuwały, to to że "ten typ tak ma", ale w takim bądź razie po co to koło ZFR ?
Też podejrzewam, że problem może być w nie poprawnym działaniu KZFR , prze co przestawianie zaworów nie działa poprawnie,
tylko czy da się to jakość zdiagnozować ?
Ciśnienie oleju jet OK - mierzyłem przyrządem.
Jeszcze mi chodzi po głowie pomysł ręcznego wyzwalania czujnika ZFR, może się da się zgadnozować
Ostatnio na rozbiegówce autostrady matiz lepiej się zbierał niz scenic

Pozdrowienia
wleniu

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2022, 08:21 przez wleniu.)

Odpowiedz
vitia
Zarejestrowani

Trudno się odnieść do "nie ma poweru", bo to dość subiektywne odczucie. Ale to auto ma całkiem fajną diagnostykę clipem. I od tego bym zaczął, bo inaczej będziesz wymieniał w ciemno. Ale clipem, nie uniwersalnym kompem.

Odpowiedz
itek
A czy miałeś okazję kulnąć się innym 1.6 16v aby mieć porównanie bo ogólnie ten motor uznawany jest za muła. Jeśli inny ma lepszego kopa, to szukaj dalej. Może sterowanie coś nie halo, pedał gazu, moduł katalizator? coś powinno wyjść na diagnozie.

Odpowiedz
wleniu
Zarejestrowani

op właśnie nie mam innego scenika :-(, pewnie od razu bym sprawdził i clipa też nie mam

Może ktoś znajdzie wątek o którym pisałem bo mi coś nie idzie. (chyba miał w nagłówku "dynamika jazdy, czy dynamika silnika)

Jeszcze dodam, że mam Xantię z silnikiem 2.0 HDI ale 109KM, więc mniej,
ale jak nim depnę to bez zagłówków nie jest fajnie. Po prostu wciska w fotel.
Mamy służbowe renówke ale też diesel i też wciska w fotel. (też ok 100Km)
Wiem, ze takie porównanie nie ma sensu, ale dużo korzystam z autostrady, i włączanie się do ruchu czy próba wciśnięcia się do wyprzedzania jest
niebezpieczna, bo cisnę i nic
Jak "załapie" i jedzie, to jest ok, rozpędza się nawet nawet, ale sam moment wdepnięcia nie przekłada się na przyśpieszenie

Najbardziej mnie zastanawia to, że pompowanie gazem powoduje dużo lepsze przyspieszanie.
Jeszcze chodzi po głowie, aby założyć filtr sportowy, może ma za mało powietrza ?

Pozdrawiam
wleniu

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2022, 08:40 przez wleniu.)

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Czyli porównujesz 100KM w pb do 100KM diesla? Diesle maja pewnie ponad 200Nm a ta benzynka ok 100Nm. Filtr jak czysty to tutaj bym przyczyn nie szukał ten sam obsługuje jednostki mocniejsze i turbodoładowane wiec nie będzie mu brakować powietrza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
Pawel8989
Zarejestrowani

Ten silnik przy 3000 obrotów ma koło 60koni więc na niskich obrotach będzie mulowaty. Nagraj filmik z rozpędzenia samochodu to będzie widać czy idzie normlanie czy nie.

Dla porównania wspomniana xantia ma 100 koni w okolicach 2500 obrotów i 250Nm na tych że obrotach

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2022, 09:55 przez Pawel8989.)

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

Może to banał ale świece zapłonowe dawno wymieniałeś? Kiedyś w Astrze G 1.4 16v miałem taką sytuację że miała muła jak nie wiem. A po wymianie świec czułem dużą różnicę w ,,zbieraniu się"

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości