SCENIC II PH II Odpala i po 5 sek gaśnie

paker228
Zarejestrowani

op Wiem że był podobny temat, przeczytałem tamten cały i tu mam inny przypadek.
Zaczęło się wczoraj jak żonie zapalił dopiero za 7 razem pod pracą. Wczoraj wróciła do domu, potem jeszcze do sklepu itd i palił normalnie, ja to w garażu pod kątem akumulatora odpalałem i mierzyłem to zapałał normalnie. Od strzała. Więc to na noc wystawiłem na dwór.
Prąd na aku różnie, w ciepłym garażu powyżej 12, po nocce na dworze 11,98, przy probie odpalenia spada na 10,68. 
Dziś z rana zapalił od strzała... I zgasł po kilku sekundach. Później już tylko kręcił i nie udało mu się załapać.
Kręci z pełną siłą niczym nie spowolniony, 4-6 obrotów i odpuszcza bo nie zaskakuje. 
Przepchałem go do garażu. Po całym dniu w ciepłym garażu, teraz na wieczór odpala i gaśnie po 5 sekundach. I tak za każdym razem. Gaśnie tak jakby się czymś dusił. Przy próbie wciśnięcia pedału gazu dławi się i też gaśnie. 
I nie wiem czy to istotne..Ale że 2 razy, po tym jak zapalił i zgasł słyszałem z pod maski jakby się coś przelewało po zgaśnięciu przez jakieś 2 sek. Jak woda z kubka do kubka. Później już tego nie słyszałem.
Teraz tak. Aku sprawdzony. Pompy paliwa uszami siedząc w środku po włączeniu zapłonu nie slyszę, ale chyba nigdy jej nie słyszałem aż tak bardzo jak w moich wcześniejszych autach.
Kolejna rzecz. Próba odpalania awaryjnego na gazie (stag4) - tak samo. Momencie kiedy nie chciał palić na benzynie - awaryjnie na gazie też nie łapał. 
Przepustnica była czyszczona w listopadzie 2018 przy zakładaniu gazu.
Czujnik położenia wału? Nie wiem. Z góry się do niego nie mogę dostać.
Auto ostatnio miało wymieniany olej na amsoil z płukanką i zalany modyfikatorem od archoila. Poziom oleju w normie.
Blokada kierownicy normalnie odskakuje, żadnych komunikatów nie pokazuje na wyświetlaczu. Pod kompa jeszcze nie był podłączony- jutro będzie - ale wcześniej pokazywał jedynie P0300 sporadyczne wypadanie zapłonów.
Auto ostatnio zrobiło trasę ok 500km bez stęknięcia.

Nic mi więcej nie przychodzi do głowy..
Ktoś ma jakiś pomysł? Wiem że CLIP,  a co jeśli na kompie nic nie znajdziemy? Może ktoś się spotkał z podobnymi objawami?

Poniżej dźwięk (pierwsze 5 sekund bo nie zdążyłem nagrać wcześniej) silnika jak gaśnie, i dźwięk tego czegoś co się przelałopo zduszeniu, choć słabo słyszalne.

Muszę post pod postem z uwagi na ograniczenie wstawiania nagrań do 1 posta.
Tutaj nagranie pełnego cyklu od momentu zapalenia do zgaśnięcia. 

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2019, 18:42 przez paker228.)

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Podobne dźwięki słyszałem niedawno w przypadku mocnego zubożenia mieszanki przy rozruchu.
Czujnik temperatury cieczy chłodzącej poszedł do wymiany - i pali normalnie. Ale to Ford...
Jako człowiek starej daty - dał bym mu do kolektora trochę paliwa. Jak mu się choć na kilka sekund poprawi - dostaje za mało paliwa.

Ale jeśli nie (co bardziej prawdopodobne) szukał bym w układzie zapłonowym, później dopiero w układzie sterowania zapłonem.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
paker228
Zarejestrowani

op Z braku innych możliwości podpiąłem go jeszcze pod wtyczkę centralki gazu i programem do staga zacząłem czytać- tam jest jedną prosta zakładkana błędy.
I teraz tak, pierwszy raz odpalił i zgasł. Za drugim razem już nie odpalił tylko kręcił. W błędach- podczas kręcenia - pokazało Po sekundzie "brak sygnału stacyjki (0)" na niebiesko. Błąd ten pokazywał jedynie w momencie kiedy kręcił. Pożniej znikł. 
Taka sama sytuacja na HF i z kartą w stacyjce.

Odpowiedz
Lepus
Zarejestrowani

Kiedy wymieniałeś filtr paliwa? Miałem dawno temu przypadek, po prostu zima i woda w układzie zamarza. Szczególnie filtr oraz miejsca w których przewody są w najniższym punkcie, np: łączenia z tzw "siodełkiem". Jak masz garaż, wstaw do niego i jak będzie ok, to waha do wymiany i filtr a układ do przepłukania.
No i spróbuj też sposobu jak radzi ko-ma.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2019, 19:43 przez Lepus.)

Turbino ty moja, ty jesteś jak zdrowie, ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie kto cię stracił...
Odpowiedz
paker228
Zarejestrowani

op
(05-01-2019, 19:42)Lepus napisał(a): Kiedy wymieniałeś filtr paliwa? Miałem dawno temu przypadek, po prostu zima i woda w układzie zamarza. Szczególnie filtr oraz miejsca w których przewody są w najniższym punkcie, np: łączenia z tzw "siodełkiem". Jak masz garaż, wstaw do niego i jak będzie ok, to waha do wymiany i filtr a układ do przepłukania.
No i spróbuj też sposobu jak radzi ko-ma.

Filtr mam. Wymieniany na wakacjach 2018. Zresztą tu na forum jest temat bo nie wszystkie 2.0 to mają.
Nie wiem czy czytałeś uważnie ale auto całą sobotę od rana przestało w ciepłym garażu.

Odpowiedz
michaldck
Zarejestrowani

Klemy na akumulatorze masz dobrze dokręcone?

napisane telefonem

Lubię mojego Scenica Biggrin
Wydrze wydrzę wydrze wydrze wydrze wydrzę.
Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

(05-01-2019, 22:26)michaldck napisał(a): Klemy na akumulatorze masz dobrze dokręcone?

napisane telefonem
Jak by miał kiepsko to by wogole nie odpalał, albo by było słychać tylko pykanie i by się zegarek resetowal.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi scrabi za ten post post:
  • paker228
paker228
Zarejestrowani

op
(05-01-2019, 22:48)scrabi83 napisał(a):
(05-01-2019, 22:26)michaldck napisał(a): Klemy na akumulatorze masz dobrze dokręcone?

napisane telefonem
Jak by miał kiepsko to by wogole nie odpalał, albo by było słychać tylko pykanie i by się zegarek resetowal.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Mam tak dokręcone że nie było gdzie szpilek od multimetru zaklinowac;)
Po wczorajszej serii odpalania i gaśnięcia pożniej już znów nie odpalał nawet.
Co odpowiada za skład mieszanki paliwowej? Piję do tego co pisał @ ko-ma. Jeśli jest za uboga mieszanka?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2019, 10:16 przez paker228.)

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Zastanawia mnie ten brak sygnału stacyjki. No raczej bez odczytania kodów usterek się nie obedzie, ale - czy aby na pewno wszystko jest w porządku na klemie dodatniej?
Chodzi mi o stan złącz bezpieczników + sprawność samych bezpieczników w skrzynce na klemie dodatniej.
Fakt, że rozrusznik kręci, jeszcze nie oznacza, że z zasilaniami jest OK; przynajmniej w Scenicu II nie świadczy o niczym.
O składzie mieszanki podczas rozruchu będzie tu głównie decydować czujnik temperatury cieczy chłodzącej (jeden z obwodów czujnika, sterujący ECU), map-sensor, czujnik położenia przepustnicy.
O punkcie zapłonu (bo to też jest zastanawiające) - czujnik położenia wału, czujnik położenia wałka rozrządu.
A o samym wyzwoleniu impulsu zapłonu - immobiliser, czunik pedału sprzegła, czujnik pedału hamulca, czujnik włączonego biegu, czujnik ciśnienia paliwa w listwie zbiorczej itd...
Na chwilę obecną warto by się podpiąć jakimkolwiek interfejsem OBD i zobaczyć, czy w ogóle (i jakie) zapisane zostały błędy.
Bez tego szukanie moze być długie i kosztowne.
Jak chcesz kombinować - daj mu paliwa w dolot - ale zaskutkuje tylko wtedy, gdy jest iskra.
Przy braku iskry - jedynie można go w ten sposób zalać.
Ale na początek, jeśli znów zacznie załapywać, odepnij od czujnika temperatury wiązkę elektryczną - jeśli to on jest przyczyną - będzie wyraźna zmiana. Czujnik ten, po rozuchu, ma decycujące znaczenie w kształtowaniu dawki paliwa. Jego odpięcie powoduje przejście w tryb awaryjny z pominięciem jego parametru.
Ale zastrzegam - podstawą jest stabilna iskra na świecach.
P.S. obejrzałem jeszcze raz filmiki, zwłaszcza drugi - ewidentnie, po dostaniu dawki rozruchowej nie dostał paliwa do pracy.
Miałem raz tahą historię, co prawda w VW, ale lekarstwem było wyczyszczenie wtyczki sterownika silnika, co uzdrowiło sytuacje - może i tu?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2019, 11:00 przez ko-ma.)

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • Marcin_kendziro, paker228
paker228
Zarejestrowani

op Ko-ma napisałeś tyle fachowych rzeczy że ja sam mam za małą wiedzę motoryzacyjną i muszę Twój post pokazać mojemu magikowi który będzie ogarniał obecny problem. 
Dzięki za wszelkie wskazówki Cheers

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości